Monday, June 2, 2008

Lelaki Ini masih cari wanita impian - Bintang Popular

Oleh Hardi Effendi Yaacob Foto oleh Surianie HaniffUSIANYA baru mencecah 38 tahun, namun Lelaki Ini sudah mengecapi segala-galanya yang diimpikan kebanyakan lelaki sebayanya - kemasyhuran, selain kehidupan mewah selepas menceburi bidang seni sejak sekian lama.

Namun, bagi Anuar Zain di sebalik semua kelebihan dimilikinya itu, terdapat beberapa impian masih belum terlaksana, termasuk memiliki isteri dan dikelilingi anak-anak yang bersamanya hingga ke akhir hayat.

"Itulah Anuar Zain menjelang 10 tahun lagi, dengan kehidupan saya ketika itu cukup stabil... kedudukan kewangan pun kukuh, tetapi yang penting ialah mempunyai isteri dan anak-anak. Tidak dapat dibayangkan, betapa bahagianya kehidupan saya ketika itu," katanya kepada Bintang Popular.

Biarpun sudah berkahwin dan berkeluarga nanti, beliau akan terus menghasilkan karya muzik bermutu, malah sentiasa berharap mampu mengekalkan kedudukannya sebagai penyanyi lelaki solo disegani di negara ini. "Semua persediaan sedang dibuat ke arah itu. Seperti Tan Sri SM Salim, saya akan terus menyanyi selagi hidup. Saya amat mengagumi beliau yang masih lagi menyanyi dan diminati walaupun sudah lanjut usia. Saya mahu mengikuti jejak langkahnya.

"Saya percaya, jika kita ikhlas dalam berkarya, sampai bila-bila pun akan dihargai peminat. Yang penting, sebelum saya mati, saya mahu me ninggalkan legasi (muzik) yang bermutu dan dikenang peminat sampai bilabila," katanya. Selain mengimpikan kehidupan berumahtangga dan karier nyanyian yang cemerlang, penyanyi yang mendapat jolokan 'Jejaka Idaman Malaya' ini turut memberitahu terdapat satu lagi impiannya belum tertunai hingga kini iaitu mengadakan konsert solo di sebuah lokasi besar dan berprestij. Anuar berkata, jika impian itu tercapai, ia secara tidak langsung memperlengkapkan karier nyanyiannya, malah tidak akan wujud perasaan kesal dalam dirinya sekiranya ditakdirkan beliau terpaksa meninggalkan bidang ini suatu hari nanti.

"Sebenarnya, saya mengimpikan konsert solo mengikut acuan dan cita rasa sendiri, dengan lokasi penganjurannya boleh memuatkan sekurang-kurangnya 5,000 penonton, khususnya peminat yang begitu setia menyokong saya selama ini.

"Pengurusan Anuar Zain Network Sdn Bhd, khususnya Rohila (Tahir) dan Faizah (Ismail) sedang berusaha menjadikannya realiti, lebih-lebih lagi peminat sering tertanya-tanya bilakah saya akan mengadakan konsert solo sebelum ini," katanya yang kini semakin popular dengan lagu Lelaki Ini dan Ketulusan Hati. Diminta mengulas lanjut, Anuar berkata, mana-mana penyanyi pun pasti menyimpan impian untuk mengadakan konsert sendiri, malah ia turut dianggap sebagai kayu pengukur terhadap kemuncak kerjaya seseorang artis.

"Bagaimanapun, saya akur dengan hakikat bukan mudah untuk me ngadakan konsert solo, lebih-lebih lagi bagi penyanyi lelaki sepertinya. Itu memang lumrah industri hiburan kita. Bukan murah kos me ngadakan sesebuah konsert, semuanya mahal. "Justeru, kerjasama penaja amat diperlukan. Bagaimanapun, memang sukar artis tempatan, khususnya artis lelaki untuk mencari penaja. Itulah cabaran utama saya ketika ini dalam usaha merealisasikan impian itu," katanya.

Bagaimanapun, beliau dan syarikat pengurusannya bersikap optimis, malah sering menganggap pasti ada peluang tersembunyi di sebalik setiap cabaran serta kesukaran yang dihadapi mereka.

"Ini berdasarkan sambutan menggalakkan diterima dalam A Nite With Anuar Zain baru-baru ini walaupun ia persembahan berskala kecil dan harga tiketnya agak mahal. Semoga kejayaan ini menarik perhatian penaja untuk bekerjasama menganjurkan konsert solo saya nanti," katanya. Sementara itu, Anuar menyatakan azamnya untuk mempersembahkan lebih banyak karya muzik bermutu seperti ditampilkan dalam album terbarunya, Anuar Zain (2008), malah beliau sedang sibuk mengumpul material untuk rakaman album seterusnya yang dijadualkan bermula pertengahan tahun depan.

“Saya dikritik terus, malah dikatakan tidak patriotik kerana menggunakan hasil kerja seni orang luar sedangkan saya cuma mahu melakukan pembaharuan untuk kepentingan muzik kita juga. Namun, kritikan itu tidak pernah mengecewakan saya, malah ia turut dianggap sebagai pembakar semangat. "Album itu juga laris di pasaran dan segala perbelanjaan sendiri yang dikeluarkan untuk menerbitkannya sudah pun `balik modal’. Malah, selepas saya ke Indonesia, ramai pula artis lain turut mengikuti jejak langkah saya," katanya.

No comments: